
Sensibilitatea si Specificitatea testului de tuberculinare.
Sensibilitate. Specificitate.Tuberculinare?
Tuberculinarea este testul pe care toti medicii veterinari raspunzatori de sanatatea animala in fermele de vaci sau de circumscriptie il fac anual. Un test care pare atat de comun si cu care toti ne-am obisnuit.
Dar oare il intelegem pe deplin? Orice test medical are o sensibilitate si o specificitate. Haideti sa incepem cu definitia celor doua.
Sensibilitatea unui test : Este abilitatea testului de a detecta animalele care SUNT pozitive, iar valoarea numerica reprezinta proportia de animale positive care sunt detectate de test.
Specificitatea unui test : Este abilitatea testului de a detecta animalele care NU sunt pozitive, adica animalele care nu sunt bolnave, iar valoarea numerica reprezinta proportia de animale care NU sunt bolnave.
Tuberculinarea este un test cu o specificitate foarte mare. In jur de 99.5% ( adica animalele care nu reactioneaza sunt in proportie de 99.5% negative ) . Aceasta este cel mai puternic punct al testului.
Testul de tuberculinare are totusi si un punct negativ, sensibilitatea. Sensibilitatea testului poate varia intre 52% si 100%. Ceea ce inseamna ca dintre animalele cu test pozitiv o mare parte sunt fals pozitive.Putem concluzia cu faptul ca noi, medicii veterinari, atunci cand efectuam un test de tuberculinare trebuie sa ii comunicam fermierului ca ii vom identifica in proportie foarte mare animalele sanatoase ( datorita specificitatii foarte mari a testului ) , iar cu animalele care au reactionat pozitiv trebuie sa mergem mai departe cu alte investigatii deoarece este posibil ca multe dintre ele sa fie fals pozitive ( din cauza sensibilitatii mici a acestui test )